Ta färjan utomlands med hunden

  Olika rederier har olika regler rörande oss hundägare. Det är viktigt att uppge att man har hund med sig när man bokar sin biljett. Några rederier är riktigt tillmötesgående och hjälpsamma mot oss som reser med med våra hundar medan andra lämnar mycket att önska. Viktigast för att få en trevlig resa är att vara påläst om vad som gäller.


  Vid längre resor med färja rastas hunden ute på däck. Några färjor har speciella hundtoaletter på däck. Använd dem för att visa att ni respekterar personal och medpassagerare. Undvik att resa med hund på färja under högsäsong, helg eller långhelg. Boka i god tid så att du har möjlighet att ordna så bra det bara går för din hund. Var noga med att meddela personalen om att du reser med hund. Detta är speciellt viktigt om du lämnar hunden på bildäck eftersom personalen då ser till att hunden hamnar på en plats med god ventilation temperatur.

  Tänk på att vissa rederier inte under några omständigheter tillåter att man vistas på bildäck. Vid längre resor rekommenderas därför inte att man lämnar sin hund på bildäck då man inte har någon möjlighet att vare sig rasta den eller titta till den.
  Skönast för hund och ägare är att kunna dra sig tillbaka i lugn och ro i en djurhytt. Kanske titta på tv, ta en fika eller sova en stund innan Europas vägar tar er vidare mot ert efterlängtade mål. Kom också ihåg att vissa rederier kräver att hunden har munkorg på sig när den vistas utanför hytt eller bur.


  Sverige – Bornholm - Tyskland, Bornholmstrafiken
  Hundar reser gratis på alla färjor och ska förvaras kopplade på medhavd eller lånad filt. På snabbfärjan ska hunden sitta med sin ägare i ett speciellt anvisat utrymme. På de vanliga färjorna får hunden vistas överallt utom i restaurang, front och aktersalong. Hundar är även tillåtna i alla hytter om man disponerar hela hytten för eget bruk. Hunden får även stanna i bilen vid överresan. Observera att det inte är tillåtet att gå ner på däck för att titta till hunden.
  Information om att ta hunden ombord med Bornholmstrafiken


  Norge – England, DFDS Seaways
  Hundar är inte välkomna ombord på fartygen mellan Köpenhamn och Oslo. Däremot går det bra att ta hunden med på resor mellan Esbjerg-Harwich och Amsterdam-Newcastle. Hunden måste då stanna i bilen men får sträcka på benen vid av besättningen bestämda tider. Om hunden tas med utan DFDS Seaways vetskap, så kommer utgifter till en eventuell karantänsperiod (6 månader), omgående returresa eller (i värsta fall) avlivning av hunden, att stå på ägarens räkning och ansvar.
  Tänk på att det blir många timmar för hunden att vistas i bilen.
  Information om att ta hunden med ombord på DFDS Seaways


  Sverige – Åland, Eckerölinjen
  Det är tillåtet att medföra hund ombord på fartygen.
  Information om Eckerölinjen


  Sverige - Finland,Finnlines Finnlink
  Hundar får endast förvaras i bilen på bildäck. Hundens ägare får titta till sin hund en gång under överresan. Observera att man bara få ha hund med sig på morgon- och eftermiddagsavgångar. Meddela vid bokning att du medför djur.
  Information om djur ombord på Finnlines


  Sverige – Polen, Polferries
  Hundar får om det finns lediga djurhytter medföras ombord på färjan. Små hundar ska resa i korg eller bur. Hundägare är skyldiga att boka en hel hytt till sig och sitt djur. I allmänna utrymmen ska hunden hållas kopplad samt bära munkorg.
  Polferries information om att ta med hund ombord


  Danmark – Tyskland – Norge- Polen, Stenaline
  Tillåter hundar på några av sina fartyg. På Stena Baltica och Finnarrow kan du ta med din hund. Fartygen har speciella djurhytter och rastningsplatser på däck. Hytterna rymmer maximalt två personer och tre hundar. Resandet med hund regleras dock av en hel del restriktioner. Hunden måste rastas med munkorg och bryter man mot reglerna tvingas man betala mellan 250-1000 kr beroende på överträdelse. Hundar får inte vistas i publika utrymmen. Olika regler gäller för olika fartyg. Kontrollera hemsidan ordentligt eller ring 031-704 00 00 för mer information. Observera att du måste nämna att du har hund med när du bokar din biljett. Annars riskerar du att bli av med din biljett utan att få pengarna tillbaka.
  Stenalines information om att ha hund ombord


  Danmark – Tyskland, Scandlines
  Scandlines information


  Sverige – Finland - Estland, Silja Line/Tallink
  Finland. Hund ska åka i hytt oavsett om det är dag eller nattur. Vanligtvis gäller restriktionen en hund per hytt. Detta gäller ej resor till Åland. En avgift tas ut för hunden. Hunden får inte vistas i publika utrymmen.
  Estland. Hundar får inte vistas i allmänna utrymmen eller i hytter utan måste resa i speciella burar i ett separat utrymme. Till och från buren måste hunden vara försedd med munkorg. Observera att bildäcket endast öppnas 30 min innan ankomst. Det finns alltså ingen möjlighet att kontrollera att hunden mår bra på bildäck under resan.
  Det är förbjudet att ta ombord farliga hundar.
  Tallink Siljas information om att resa med hund


  Tyskland, TT Line
  Olika regler gäller för olika fartyg. Resor Trelleborg – Travemünde trafikeras av färjorna Nils Holgersson och Peter Pan. På dessa båda färjor får hundar vistas på passagerardäck såväl inomhus som utomhus. I aktern finns en hundtoalett. Hunden får inte komma med till restaurangen eller shopen eller baren. Fartyget har speciella djurhytter som bokas innan överfarten. Det är inte tillåtet att ha hundar på bildäck.
  Med fartygen och Robin Hood (Trelleborg – Travemünde) och Tom Sawyer och Huckleberry Finn (Trelleborg - Rostock) har inga salonger så djurhytt måste bokas. Hunden får medtagas på passagerardäck inne och ute. Även dessa fartyg har hundtoalett. Hundar är inte välkomna i cafeteria eller shop.
  TT Lines information om att ha hund ombord


  Finland - Åland, Viking Line
  Hundar får vistas i hytterna men inte i bäddarna. En avgift tas ut för hunden för resor till Finland, dock ej för resor till Åland. Hundar får inte vistas i restaurangerna. Djurägare får ha sina djur på bildäck under eget ansvar. Observera att det inte är tillåtet att vistas på bildäck under resans gång. Det finns alltså inga möjligheter att se till sin hund eller rasta den.
  Vikinglines information om att ha hund ombord på fartygen

  Recent Articles Recent Articles

  Senaste forumposter Senaste forumposter

  Senaste blogginlägg Senaste blogginläggHundfoder | Skaffa hund | Allt inom hund | Färskfoder | Vom og Hundemat | Laserbehandling Hund | Hundpensionat Enköping